Blogi

Helsingin Kauppatorin viereen alkusyksystä 2016 valmistunut Allas Sea Pool -merikylpylä elvyttää Helsingin kylpyläkaupungin perinteitä ja avaa kaupungin arvokasta ranta-aluetta yleisön käyttöön. Teknisenä ratkaisuna ainutlaatuinen kokonaisuus on herättänyt kiinnostusta mm. Pohjoismaissa, sillä se on suunniteltu ympärivuotiseksi.

Ainutlaatuinen tekninen kokonaisuus

Kylpylän kelluvan osan rakennusurakasta vastasi Marinetek Finland Oy yhdessä Bluet Oy:n kanssa. Bluetin teknisellä johtajalla Kimmo Saharisella on paljon kokemusta erikokoisista ja haasteellisista rakennuskohteista. – Tässäkin projektissa monet ratkaisut tehtiin matkan varrella, tiiviissä yhteistyössä Marinetekin ja muiden kumppaneiden kanssa, toteaa Saharinen.

Mikä oli toteutuksessa haastavinta? – Kelluvissa uima-altaissa käytetään sekä lämmitettyä vesijohtovettä että suodatettua merivettä. Tähän liittyy kokeellista tekniikkaa, kuten meriveden pumppaus, suodatus ja siirto. Lisäksi kelluvat rakenteet altistuvat rasitukselle. Siksi modulaarinen raskasbetoni- ja teräsponttonirakenne on paalutettu ja kiinnitetty vaijereilla pohjaan. Kaksikuorinen teräsponttoni, joka kantaa sekä makeanveden altaan että uimalan laitteet, on rakennettu laivatekniikalla Teijossa ja uitettu paikalle. Se sijoitettiin uloimmaksi suojaamaan muita rakenteita, Saharinen kertoo.

Ratkaisu taipuu moneen

Tekninen johtaja Kimmo Saharinen (Bluet Oy Ltd)

Allas Sea Pool on auki talvellakin, mikä asettaa tekniikalle ihan omat haasteensa. – Putket on eristetty ja saartolämmitetty, lasten allas ja suihkut tyhjennetään ja kylmän veden altaassa vesi pidetään liikkeessä avannon tapaan. Ensimmäisen talven jälkeen hienosäädämme tarvittaessa toimintoja.

Kimmo Saharisen mukaan Allas Sea Poolin menestyskonsepti on sovellettavissa muihinkin maihin ja rannikkokaupunkeihin. – Alkukartoitus on kuitenkin ratkaiseva. Alueen muu vesiliikenne, vedenpinnan vaihtelu, merenpohjan rakenne ja kiinnitysmahdollisuudet ratkaisevat minkälaista rakennustyötä ja mitä teknisiä ratkaisuja kokonaisuus vaatii. Se myös määrittelee, minkä kokoluokan investointeja tarvitaan.

Tärkeä kokemus Bluetille

Saharinen on tyytyväinen projektin lopputulokseen. – Tämä oli meille arvokas kokemus, joka tiivisti yhteistyötämme Marinetekin kanssa entisestään. Kokonaisuus on toimiva modernin tekniikan taidonnäyte, jonka avajaisia odotti koko kaupunki. Avajaisissa altaisiin pääsivät ensin joukkorahoittajat, ja heti samana iltana myös suuri yleisö. Kaikki on sujunut hienosti ja suosio on ylittänyt kaikki odotukset. Teemme vielä pientä hienosäätöä käyttäjien palautteiden pohjalta, sitten on valmista.

Kehittyvä Länsi-Helsinki panostaa merellisyyteen

Helsingin kaupungin periaatteena on jo pitkään ollut, että ranta-alueiden tulee pääosin olla kaikille avoinna. Tulevina vuosina merellisiin kaupunginosiin saadaan lisää avointa rantareittiä, asumista ja vapaa-ajanpalveluita. Ne tekevät Helsingistä sekä asukkaille että matkailijoille monipuolisemman ja vetovoimaisemman.

Projektinjohtaja Outi Säntti (Helsingin kaupunki)

Projektinjohtaja Outi Säntti koordinoi Länsisataman aluerakentamisprojektia Helsingin kaupungin edustajana. Kaupunki haluaa toteuttaa laadukkaan rannikkoalueen, jossa viihdytään niin vapaa-aikana kuin työssä. – Ihmiset etsivät uusia tapoja viettää aikaa. Merellisessä Helsingissä on potentiaalia, jota voisi hyödyntää elämyksellisemmin, Säntti sanoo.

Keskustan Allas Sea Poolin suosion myötä pohdinnassa on ollut samantyyppisen, kelluvan merikylpylän rakentaminen Länsi-Helsinkiin. Mahdollinen paikka on Jätkäsaaren Hyväntoivonpuisto, jonka yhteyteen on asemakaavoituksen yhteydessä tutkittu uimapaikkaa Ahdinallas -nimiseen lahdelmaan. – Kaupungin kannalta ajatus on mielenkiintoinen mm. siksi, että ratkaisu ei vaadi perinteistä uimarantaa, mahdollistaa uimisen kaikkina vuodenaikoina ja on uudenlaista, yksityisen sektorin tuottamaa vapaa-ajan palvelua, joka kiinnostaa ihmisiä. Sopiva kumppani voisi olla vaikka hotelli- tai kylpyläketju.

Merellisyys on Säntin mukaan Helsingin selkeä voimavara. Peräti 130 kilometriä rantaviivaa avaa kansainvälistyvälle kaupungille kiinnostavia kehitysmahdollisuuksia.

”Täällä on ihanaa!”

Taimi on 7-vuotias tyttö, joka rakastaa vedessä pulikoimista. Heti avajaisviikonloppuna hänen isänsä vei hänet kokeilemaan Allas Sea Poolia. Tyttö oli jännästä paikasta ja ulkoilmauinnista riemuissaan.

Taimi ja Tuomas Pakka nauttivat merikylpylästä.

Tuomas Pakka vie usein tyttärensä uimaan ja iloitsee siitä, että Allas Sea Pool tarjoaa siihen uudenlaisen elämyksen. – Uintikokemus on ihan erilainen, kun altaasta voi ihastella Kauppatorin vilskettä, vesiliikennettä ja upeita rakennuksia. Ensimmäisellä kerralla oli aika mukava ilma, ja vaikka sen jälkeen olemme käyneet huonommillakin keleillä, eikä se ole tahtia haitannut. Taimin mielestä altaassa on mahtavaa, hän naurahtaa.

Tuomas ja Taimi viihtyvät parhaiten isossa, 27-asteisessa makeanveden altaassa. – Taimi osaa jo uida ja sukeltaa, ja se on isossa altaassa kivempaa. Se myös tuntuu lämpimämmältä, kun vettä on ympärillä enemmän, mitä minä erityisesti arvostan. Taimi haluaa olla altaassa mahdollisimman pitkään, ja siellä minäkin tarkenen.

Saunan ja ulkoaltaan yhdistelmä on sekä isälle että tyttärelle mieluisa ja virkistävä. Lopuksi käydään usein vielä Allas Sea Poolin kahvilassa haukkaamassa jotain. Samalla jo suunnitellaan, koska voitaisiin tulla uudestaan.

Allas Sea Pool

• Kelluva laiturialue yli 2 600 m2, kapasiteetti 3 500 kävijälle
• Kolme uima-allasta: 25 m x 15 m lämmitetty makeavesiallas, 17 m x 11 m lämmitetty lastenallas ja 25 m x 12 m merivesiallas
• Kaikki altaat on upotettu yhteen kelluvaan, kansilaudoitettuun tasoon
• Kelluva, paaluankkuroitu modulaarinen raskasbetoni- ja teräsponttonirakenne
Allas Sea Poolin kotisivuilta löydät lisää erityisesti kuluttajille suunnattua informaatiota. Sieltä löydät myös merikylpylässä toimivat yritykset ja palvelut.

Lue lisää Allas Sea Poolin sivuilta