Blogi

Kuopion Saana on uusi matkailukeskus, joka houkuttelee sekä paikallisia että turisteja Kallaveden rannalle. Kokonaisuuteen kuuluu saunojen ja altaiden lisäksi suosittu ravintola, kokoustiloja erilaisiin tapahtumiin sekä suuri ulkoterassi, jolla asiakkaat voivat syödä, juoda ja uida. Toisin kuin muissa Bluetin projekteissa, nämä altaat eivät kellu.

Bluet toimitti kolme allasta tähän upouuteen nähtävyyteen, joka avautui toukokuussa 2019. Suurin lämmitetty allas on 16,5 m x 4,5 m kokoinen ruostumattomasta teräksestä valmistettu ääretön allas. Kaksi muuta allasta ovat 2,6 m x 3,5 m kuumavesiallas ulkona sekä halkaisijaltaan kolmemetrinen poreamme sisätiloissa. Ulkona olevat altaat valmisti vantaalainen High Metal.

Bluet vastasi altaiden suunnittelusta, suunnittelunohjauksesta sekä toimituksesta.

Muutokset vietiin läpi ongelmitta ja ammattimaisesti. Koko projektin ajan yhteistyömme Bluetin pääinsinöörin, Kimmo Saharisen, kanssa oli sujuvaa.

Nyt kun ensimmäinen kesä on takana, rakentajakonsultti Esa Koponen muistelee tyytyväisenä yhteistyötä Bluetin kanssa, vaikka hän ei ollut mukana tekemässä toimittajavalintaa. ”Asiakas teki päätöksen toimittajasta viime hetkillä”, Koponen kertoo. ”Sen vuoksi altaisiin jouduttiin tekemään muutamia muutoksia sen jälkeen, kun rakentaminen oli jo alkanut.” Suunnittelun kiireestä huolimatta Koposen mielestä kaikki meni sujuvasti kiitos Bluetin ammattitaidon. ”Muutokset vietiin läpi ongelmitta ja ammattimaisesti. Koko projektin ajan yhteistyömme Bluetin pääinsinöörin, Kimmo Saharisen, kanssa oli sujuvaa, sekä puhelimitse että työmaalla.”
”Kun tulimme mukaan hankkeeseen, jouduimme ratkomaan muutamia ongelmia teknisen tilaan, ja muihin uima-altaiden piilossa oleviin osiin liittyen”, Saharinen vahvistaa. Jossain kohtaa kesää Kuopion Saanassa huomattiin, että äärettömästä altaasta roiskuu hieman vettä yli järveen. Tarkastettuaan altaan Bluet teki pienen muutoksen ylivuotokouruun ongelman ratkaisemiseksi. ”Koska kannen alla oli niin niukasti tilaa, emme pystyneet tekemään ylivuototankeista niin syviä kuin normaalisti olisimme tehneet. Ongelma ratkaistiin lisäämällä ylivuotokouruun pieni kahden senttimetrin vino lisäreunus, joka on tarpeeksi muuttamaan loiskuvan veden suuntaa ja estää sen pääsyn järven. Reuna on silti yhä piilossa, eikä näy kävijöille,” Saharinen selittää.

Koponen on myös tyytyväinen Bluetin kumppanin, Suomen Allaslaitteen, antamiin neuvoihin uima-allastekniikan suhteen. Ulkona olevat altaat on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön. Kuopion Saanassa mietitään nyt pidetäänkö ne talven ajan auki – Kuopiossa kun lämpötila saattaa laskea -30°C asteeseen. ”Altaiden päässä valmius löytyy, mutta huolena on se, onko lämmönjakohuoneessa tarvittavat tehot niiden lämmitykseen”, Koponen mainitsee.

Esa Koposella on 36 vuoden kokemus rakennusalalta, mutta hän ei ole aiemmin ollut mukana uima-allashankkeessa. Bluetia hän kiittelee ammattilaisuudesta, tietotaidosta ja joustavuudesta. “Suosittelen Bluetia vastaavanlaisiin projekteihin,” hän toteaa. Altaiden valmistuminen ajoissa oli suuri helpotus kiireiselle, avajaisiin valmistuvalle Saanan tiimille. ”Viiveet olivat meidän päässä, ja Bluet sopeutui muutoksiin erittäin hyvin,” Koponen lisää.
Myös Bluet on tyytyväinen saadessaan olla osa tätä hanketta ja luomassa jotain uutta ja innostavaa, josta ihmiset voivat nauttia veden äärellä. Yritys jatkaa altaiden kunnon tarkkailua niiden kahden vuoden takuun ajan.

Lisätietoja:
Tytti Sirola, toimitusjohtaja, Bluet, p. 044 518 1058, tytti.sirola@bluet.fi
Kuopion Saana: https://www.kuopionsaana.fi/