6 minute read

Verkkosaaressa kelluu pian teräsrunkoisia koteja

Kuva 1: Verkkosaaren tulevat asunnot ovat moderneja, viihtyisiä ja energiatehokkaita. Design on arkkitehti Timo Uralan käsialaa.

Kuva 2: Tytti Sirola ja Leena Lundell Verkkosaaren rannassa. Tälle vesialueelle valmistuu ensi vuonna odotettuja kelluvia keskustakoteja.

Advertisement

Veden päälle rakentaminen on rantautumassa Suomeen. Kelluvien talojen pitää olla keveitä ja rakenteiden pitää kestää vaativia olosuhteita. Sen vuoksi teräs on niihin erinomainen runkomateriaali.

Verkkosaari alkaa olla valmiina kelluvien talojen toteutukselle. Hanke on ollut vireillä jo pitkälti toistakymmentä vuotta ja kaava ja vesilupakin on vahvistettu jo vuonna 2015. “Käytännön toteutus on siirtynyt useaan otteeseen eteenpäin, koska kohteeseen liittyvä maa-alue on ollut täysin rakentamatta ja sieltä on puuttunut kaikki infra. Nyt kaupunki on saanut valtavan infraurakan tehtyä ja myös rantarakenteet ovat siellä valmiina”, kertoo Bluet Oy:n toimitusjohtaja Tytti Sirola.

Bluet on kohteen hankekehittäjä ja suunnittelunohjaaja, sen lisäksi että suunnittelee ja toteuttaa kelluvan infrarakenteen. Tonttivaraukset ovat Marina Housingilla ja Mimosa Investillä. “Me juoksutamme hanketta eteenpäin”, Sirola kertoo.

Kelluvista rakennuksista Bluetilla on jo runsaasti kokemusta niin Suomessa kuin ulkomaillakin. “Hankkeet toteutetaan yhteistyönä useiden kumppaneiden kanssa. Yleensä meidän hankkeissamme on se tilanne, että kumppanit tekevät kelluvia rakennuksia ensimmäistä kertaa. Sen vuoksi meillä on kokonaisvaltainen suunnittelun ohjaus. Ohjaamme talotoimittajaa, arkkitehtiä, LVISsuunnittelijaa, maanrakentajaa ja muita toi- mijoita. Itse toteutamme kulkusillat, kadut ja taloperustukset”, Sirola sanoo.

Tytti Sirola ja Leena Lundell Verkkosaaren rannassa. Tälle vesialueelle valmistuu ensi vuonna odotettuja kelluvia keskustakoteja

Tytti Sirola ja Leena Lundell Verkkosaaren rannassa. Tälle vesialueelle valmistuu ensi vuonna odotettuja kelluvia keskustakoteja

Kuva: Johanna Paasikangas

Moduulirakentaminen on ykkösvaihtoehto veden päälle

Viime vuonna Bluet alkoi viritellä yhteistyötä Aulis Lundell Oy:n kanssa. “Heillä on osaamista moduulirakentamisessa, ja sehän on ihan ehdoton kelluvassa rakentamisessa. Kelluvilla tonteilla ei aleta tekemään rakentamisvaiheessa mitään ylimääräistä”, Sirola sanoo.

Bluet suosii kumppaneissaan kotimai- sia toimijoita. “Pyrimme tekemään mahdollisimman suuren osan työstä kotimaisten kumppaneiden kanssa. Ja toisaalta, kun meillä on hanke esimerkiksi Lähi-idässä, siellä taas teemme yhteistyötä paikallisten kumppaneiden kanssa. Rakentaminen on niin aluekohtaista.”

Kotimaassa Aulis Lundell osoittautui hyväksi ja joustavaksi kumppaniksi. “Heillä oli aito intressi lähteä kehittämään tätä kokonaisuutta, niin että tästä muodostuu pitkäaikainen yhteistyö ja kehitämme yhdessä toimivan konseptin.”

Kaupunki vuokraa vesialuetontin samoin kuin se vuokraa tontin maalta. Kelluvaan rakentamiseen tulee kuitenkin lisäkustannuksia. “Se johtuu ennen kaikkea siitä, että katurakenteet ovat hankkeen toteuttajan vastuulla. Maa-alueella niistä vastaa kaupunki, joka tekee kadut ja tuo infraliittymät tontin rajalle. Tässä hankkeen toimijat joutuvat rakentamaan kelluvat kadut, lisäksi kasaus toteutetaan muualla alueen tilanpuutteen vuoksi ja kokonaisuus hinataan paikalleen. Nämä kasvattavat toteutuskustannuksia.”

Verkkosaaren rannassa on nyt valmiina rantamuurit, joihin saadaan kytkettyä kulkusillat ja rantarakenteissa on valmiina myös kunnallistekniikka. Vesi, viemäri ja sähkö saadaan sieltä vedettyä taloille.

Rantamuurit ovat nyt valmiina, samoin kunnallistekniikka. Bluet voi nyt tuoda paikalle kulkusillat ja perustukset. Sen jälkeen Aulis Lundell toimittaa paikalle talot

Rantamuurit ovat nyt valmiina, samoin kunnallistekniikka. Bluet voi nyt tuoda paikalle kulkusillat ja perustukset. Sen jälkeen Aulis Lundell toimittaa paikalle talot

Kuva: Johanna Paasikangas

Kokonaisuudessa on yhteensä neljä tonttia, 6,5 hehtaarin alueella. Lisäksi kohteella on käytössään pari hehtaaria maalla. Sinne tulevat parkkipaikat, ulkoiluvälinevarastot ja aluekeräysjärjestelmä. Rantakaistaleella tulee kulkemaan myös julkinen pyörätie. Viereen tulee pienvenesatama, josta asukkaat voivat vuokrata paikan, ja se on avoinna muillekin. “Se toimii samalla aallonsuojauslaiturina”, Sirola sanoo.

Alun perin suunnitelmissa oli vain pientaloja, mutta Bluet haki poikkeusluvan voidakseen toteuttaa monipuolisempaa asuntokantaa. Pienimmät asunnot tulevat olemaan noin 40 ja isoimmat 110 neliön kokoisia. Suunnitelmien mukaan asukkaat pääsisivät muuttamaan uusiin koteihinsa vuoden 2024 loppusyksystä. “Osa heistä on odottanut sitä tässä vaiheessa jo kuusi vuotta.”

Kelluvassa rakentamisessa noin kaksi kerrosta on Sirolan mukaan toimiva vaihtoehto. “Kovin paljon korkeampaa ei ole kustannusten kannalta järkevää tehdä. Mitä enemmän painoa, sitä enemmän tavaraa pitää olla myös perustuksissa, ja myös tuulikuormat pitää huomioida. Kevytrakenteisuus on kelluvassa rakentamisessa tärkeää.”

Taloissa tullaan hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti vesilämmitystä ja taloihin on suunniteltu myös aurinkopaneeleita. “Sähkö on toki varajärjestelmä.”

Teräs sopii nollarajasta ylöspäin

Perustuksiin on erilaisia vaihtoehtoja. “Verkkosaaren talot ovat betoniponttoniperusteisia. Betonilla perustus on hyvin huoltovapaa. Talojen alle ei kannata laittaa terästä, koska se olisi kallista ja taloa pitäisi sitten huoltaa kuten laivaa”, Sirola toteaa.

Sen sijaan perustusten päälle tulevaan taloon teräsrunko on Sirolan mukaan erinomainen vaihtoehto. “Se on kevyttä ja kestävää. Käytämme itsekin terästä paljon, esimerkiksi uima-allaskohteissamme, sekä muissa tilanteissa, joissa saamme hyötyjä teräksen ominaisuuksista. Teräs kestää koviakin olosuhteita.”

Kelluvassa rakentamisessa on tärkeää, että moduulit tehdään tehtaalla mahdollisimman valmiiksi ennen kuin ne tuodaan työmaalle ja nostetaan paikoilleen. “Lundell tekee rakennuksiin kaiken kiintokalusteineen valmiiksi – keittiöt, wc:t, kaapistot ja muut tarvittavat.”

Halu luoda jotain uutta on tärkeä motivaattori Bluetin toiminnassa. “Kelluvalla rakentamisella saadaan lisää rakennusalaa. Joillakin alueilla rantaan ei haluta koskea ja meidän mallissamme siihen pitää tuoda vain liittymät. Ruoppausta ei aina tarvita ja aikanaan talot voi tarvittaessa viedä pois. Kelluva rakentaminen voi olla luonnon kannalta paljon kestävämpää”, Sirola kommentoi.

Rantamuurit ovat nyt valmiina, samoin kunnallistekniikka. Bluet voi nyt tuoda paikalle kulkusillat ja perustukset. Sen jälkeen Aulis Lundell toimittaa paikalle talot

Rantamuurit ovat nyt valmiina, samoin kunnallistekniikka. Bluet voi nyt tuoda paikalle kulkusillat ja perustukset. Sen jälkeen Aulis Lundell toimittaa paikalle talot

Kuva: Johanna Paasikangas

Kokonainen talo valmiina ponttonin päälle

Kun infra ja Bluetin rakentamat kelluvat perustukset ovat valmiina, Aulis Lundellilta tulee siihen päälle talot. “Pyrimme toimittamaan moduulit mahdollisimman valmiina, jotta tontille jää mahdollisimman vähän tehtävää. Säilytämme moduulit hallissa, josta ne viedään tietyissä erissä työmaalle. Lopullisella sijaintipaikalla hoidetaan vain viimeistelytöitä”, kertoo hankkeen moduulitoimituksesta vastaava Leena Lundell.

Talot ovat täysin teräsrunkoisia rakennuksia ja muut materiaalit valitaan siten, että ne sopivat sääolosuhteisiin. “Talojen design on uutta ja mielenkiintoista, alueeseen sopivaa. Arkkitehdin kanssa käymme läpi, mitkä materiaalit sopivat pintaan ja mitkä olisivat mahdollisimman huoltovapaita”, Lundell sanoo.

Keskeinen lähtökohta on tehdä taloista mahdollisimman kevyet. “Sen mahdollistaa teräs, ja erityisesti teräsohutlevytuotteet. Teräs on kyllä tosi monikäyttöinen materiaali. Veden päälle tehtäessä rakenteiden korroosionkestävyyden pitää olla riittävä. Sehän käy helposti, kuumasinkityn materiaalin pinnoituksen paksuutta lisäämällä”, Lundell sanoo.

Verkkosaaren tulevat asunnot ovat moderneja, viihtyisiä ja energiatehokkaita. Design on arkkitehti Timo Uralan käsialaa

Verkkosaaren tulevat asunnot ovat moderneja, viihtyisiä ja energiatehokkaita. Design on arkkitehti Timo Uralan käsialaa

Kuva: Aulis Lundell Oy

Aivan uudenlainen rakentaminen on ehtinyt tuoda jo uutta osaamista. “Olemme oppineet, miten tällainen projekti tulee hoitaa logistisesti ja miten nostot kannattaa tehdä, ja miten varmistetaan, että ponttonit pysyvät tasapainossa. Kun tämä hanke saadaan toteutettua, kelluva rakentaminen kiinnostaa meitä varmasti tulevaisuudessakin.”

Leena Lundell kertoo, että heillä on tarvetta esimerkiksi asentajayhteistyökumppaneille. “Emme ole rakennusliike, vaan sydä- memme on teräsrakenteiden kehittämisessä.

Moduulirakentaminen on urakoitsijoille tai rakennusliikkeille tilaisuus laajentaa ja monipuolistaa toimintaansa.”

Uusi moduulilinja pohjustaa uutta liiketoimintaa

Aulis Lundell työstää Lohjalla mittavaa investointia. Viime vuonna toteutuivat isot koneinvestoinnit Saukkolassa ja nyt rakennetaan lisää hallitilaa Muijalaan. Laajennukseen tulee 200 metrin pituinen moduulirakentamisen linjasto, jolla vahvistetaan uutta liiketoiminta-aluetta.

“Olemme 40 vuotta kehittäneet teräsrakentamisjärjestelmiä ja rullamuovausteknologialla valmistetut tuotteet ovat keskeinen osa ydinliiketoimintaamme. Moduulilinja on meillä täysin uutta ja sillä vastaamme kasvaneeseen kysyntään. Nykypäivänä tontille on pakko saada valmiimpaa rakennetta. Lisäksi täytyy huomioida ilmastotavoitteet”, Leena Lundell sanoo.

Aulis Lundellin moduulitalot päästään jatkossa tekemään juuri niitä varten suunnitellulla linjastolla

Aulis Lundellin moduulitalot päästään jatkossa tekemään juuri niitä varten suunnitellulla linjastolla

Kuva: Aulis Lundell Oy

Rakentamisen alalla on tarvetta innovaatioille. “Tuomme nyt uuden tyyliset pienelementit myös Suomen markkinoille. Konseptin kehittäminen on lähtenyt ihan siitä, että pitää saada logistisesti toimitettua mahdollisimman suuri määrä tavaraa kerralla työmaalle. Olemme pilkkoneet suurelementit pienempiin, joista pystyy tekemään monikerroksisia rakenteita.”

Moduulirakentamisessa on yhteistyöllä kehitetty uudenlaisia mahdollisuuksia. “Suunnitteluyhteistyössä on edetty niin, että saamme rakennettua moduuleilla taloja 17 kerrokseen. Eli hankkeet voivat olla hyvin eri näköisiä”, Lundell toteaa. -JP